selavii

Tappaja robotit

  • Tappaja robotit

Tekoäly alkaa saavuttaa ihmisen älyn ja on jopa laskettu, että tekoäly ohittaisi ihmisen älyn jo muutamien vuosien kuluttua. 

Pelkona on, että tekoälyllä on mahdollisuus aiheuttaa jopa koko sivilisaatiotamme kohtaan ongelmia joihin emme pystyisi vastaamaan. Terminator elokuvista tuttu tilanne on siis mahdollisesti edessämme nopeammin, kuin uskommekaan. Joudumme sotaan tietokoneita ja tekoälyllä varustettuja robotteja vastaan. Kuinka tuossa mahdollisessa sodassa sitten kävisi?

Itse olen sitä mieltä, ettei tekoälyllä varustetut robotit voi mitenkään voittaa tuollaista sotaa ainakaan seuraavan sadan vuoden sisällä. Tunteet ovat se ratkaiseva tekijä, joka ratkaisisi voiton ihmisten eduksi. Vai onko sittenkään niin?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Veikko Vitikainen

"Joudumme sotaan tietokoneita ja tekoälyllä varustettuja robotteja vastaan. Kuinka tuossa mahdollisessa sodassa sitten kävisi?"

Seppo. Kyllä tuo scifi-ajatus sotivista tekoälyroboteista on vielä hyvin hyvin kaukana tulevaisuudessa. Ei edes pitkälle kehittyneellä tekoälyrobotilla ole mahdollista kaapata ihmiseltä valtaa puhumattakkaan että ne alkaisivat kehitellä itseään ja tehtailla omia kloonejaan.
Viimeistään siinä vaiheessa kun materiaalit loppuvat noiden robojen valmistukseen, niin robojen leikki on loppu oli ne sitten kuinka kehittyneitä tahansa. Ei ole syytä huoleen Seppo. Ihminen ei ehdi kehittämään robotteja niin pitkälle että niistä ihmisille tulisi oma-aloitteista vaaraa. Maapallon olosuhteet käyvät ennemmin ihmiselle asumiskelvottomiksi ilmastomuutoksen ym. takia, ennenkuin moinen robotti näkee päivänvalon. 100, ehkä 200 vuotta vähintään.
Todennäköisesti ihminen on siihen mennessä kuollut sukupuuttoon itsensä aiheuttamana, toivottavasti ei kuitenkaan 21.12.2012, jolloin maailman loppu on ennustettu. Eli joulukortit kyllä kannatta vielä lähetellä.

Käyttäjän elinakeranen kuva
Elina Keränen

Tekoäly ei ole luova, eikä se pysty reagoimaan ennakoimattomaan tilanteeseen tarpeeksi hyödyllisellä tavalla että se pääsisi haluttuun päämäärään. Ihmisen mahdollisuus kehitellä ohjelmalle ennakoimaton tilanne kasvaa eksponentiaalisesti tehtävän monimutkaistuessa. Jos tekoälyn tehtävänä on räjäyttää koko maapallon kattava atomipommi niin siinä tapauksessa tekoäly voi voittaa.

Hardwareen ei saada koskaan samaa lähes rajatonta muovautuvuutta kuin ihmisaivoihin ja siksi tietokoneet ovat aina haavoittuvampia. Toistaiseksi ei myöskään voi ohjelmoinnilla parantaa laitteistoa, kun taas ihmisen tavoitteellinen henkinen toiminta parantaa aivoja ja sopeuttaa muuttuneisiin olosuhteisiin.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Ei. Se laskettu ihmisaivojen "ohitus" meni uusiksi jo pari vuotta sitten, kun löydettiin, etteivät synapsit ihmisaivoissa ole kytkimiä, vaan tietokoneita itsessään.

http://www.tietokone.fi/uutiset/aivoissa_jattiylla...

Yhden ihmisen aivojen "teho" on jotakin, mitä ihminen ei ihan äkkiä mallinna.

Toki se ei estä jotain tulevaisuudenn keinoälyä tuhoamasta ihmistä. Siihen ei tarvita kummoista älyä - saati keinoälyä. Todennäköisempää lienee, että ihmisen tuhoaa bugi keinoälyssä kuin itse keinoäly.

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Semanttinen verkko olisi jo käytännön kannalta aika merkittävä askel siihen suuntaan, että kone osaa ajatella asioita.

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

No annapa minulle sinun määritelmäsi ajattelulle. Mitä kone tekee ja mikä sen tekemisen erottaa ajattelusta?

Käyttäjän elinakeranen kuva
Elina Keränen Vastaus kommenttiin #17

Kone toteuttaa mekaanisesti siihen ohjelmoituja käskyjä, riippumatta siitä onko se järkevää vai ei. Ennakoimattoman tilanteen sattuessa ohjelma heittää poikkeuksen tai kaatuu, ihminen pystyy mahdollisesti reagoimaan niin että haluttu lopputulos saavutetaan.

j.olavi heikkinen

tekoälyimplantti yhdistettynä aivoihin.

toki lääketieteessä lähitulevaisuudessa on yleisemminkin odotettavissa kudoksien ja kehonosien kasvatusta laboratorio-olosuhteissa varaosiksi.

nykyäänkin pystytään esimerkiksi sian sydän puhdistamaan siten, että siitä jää jäljelle pelkkä proteiinialusta. tämän voi sitten ihmisen omilla kantasoluilla aktivoida toimivaksi kehoa hylkimättömäksi toiminnalliseksi varaosaksi.

kyberihminen, jolla on "lisämuistia" aivoissa, liikkumista helpottava robottihaarniska ja omia kudosvaraosia on jo aikamoinen sissi, etenkin lisättynä pimeänäkölaitteella ja yliäänikuulokojeella :)

j.olavi heikkinen

pelilöistä olen ollut pihalla sen jälkeen, kun sain pelattua kaikki DOOMiin saatavilla olevat kentät läpi. eli kohta parikymmentä vuotta.

nykypelit ovat minulle liian nopeita ja moniulotteisia, mahjongissa on riittävästi haastetta ja visuaalisuutta.

sotilaille kehitetyt robottipuvut ovat vielä kehitysasteella, mutta esimerkiksi tällainen malli olisi jo kummasti helpottanut omaa asepalvelustani karkialammen maastossa aikanaan ryynätessä :

http://www.youtube.com/watch?v=1fOPPF3bHC8

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen Vastaus kommenttiin #16

Karkiajännitys! Se o mänt.

Amerikkalaisella sotilaalla nanopuku?

http://www.youtube.com/watch?v=7zKQe-1BUFQ

Puheenaiheeseen liittyvää

Tämän blogin suosituimmat