selavii

Meinasin pyörtyä!

Olipa melkoinen shokki, kun pysähdyn ajattelemaan paljonko salaattitupsu maksaa! Ei hitto! Tuollainen 100g salaatti pussin hinta oli 1.15€. Siis 11,50 €uroa kilo! Tuolla rahallahan saa kilon lohta! 

Oletko sinä ajatellut ja seurannut paljonko mikäkin maksaa? Nyt tää jätkä alkaa kyllä kattomaan mitä ostaa ja paljonko maksaa. Kesällä salaatti tehdään nokkosista ja taidanpa tekaista pienen kasvimaankin. Talvella sitten muutama lamppu kellariin ja hamppua lamppujen alle. No vitsi vitsi, mut alkaa vihannekset maksamaan kohta saman, kuin huumeet.

Onko sinulla oma kasvimaa? Keräätkö luonnon antimia ja mitä? Pakastatko marjoja? entäs kasvatatko yrttejä tai mausteita talvella? 

Mitenköhän kanat pärjäis talvella olohuoneessa? (Kävi vaan mielessä nykyisillä hinnoilla).

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Joachim Seetaucher

Ja varsinkin kun väännät sen salaattitupsun markoiksi - seitsemän markkaa!

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

No on kasvimaa, marjapensaita ja vähintään tilliä kasvatetaan yrteistä. Omenapuitakin on, mutta niistä ei ole enää kuin koristeeksi ja myyrien talviravinnoksi.

Ruuantuotanto on nykyään olevinaan pitkä tuotantoketju, ja varsinainen alkutuottajahan ei oleellisesti rikastu työllään. Katetta on synnyttävä joka välissä ja alv:ien kanssa loppuhinta on sitten kuluttajalle tyyris.

Hygieniavaatimukset taitavat lisätä kustannuksia näkyvästi, ja selviten sen huomaa kuitenkin kotimaisen kalan kauppahinnoissa. Suoraan kalastajalta (ilman kuittia) ostettuna kilohinta pysyisi käsittääkseni noin neljäsosassa markettihinnoista.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Oma kasvimaa on ja kasvatuslaareja ja muuta sellaista. Pieneltä alalta on mahdollista kasvattaa vaikka kuinka paljon salaattiaineksia jos ehtii hieman hoitaa. Avomaan kurkku nyt kasvaa melkein hoidottakin, ja yrtit. Salaatin siemenet eivät monta senttiä maksa. Kaikkien pitäisi kasvattaa salaattia kotona niin paljon kuin mahdollista.

Käyttäjän mijaakko kuva
mikael jaakkola

Hyödykkeitä ei osteta pelkän puntarin määrittelemänä. Silmäpuntari ja tilavuus ovat yhtä käypäisiä mittareita.

Mut sattumoisin säpsähdin tänään itsekin salaattipussia, johon olin juuri tarttumassa. Kyltissä ilmoitettiin juuri kilohinta ja kun ko pussi oli poikkeuksellisen massiivinen (puolet kauppayhtälön perusteista varmaankin) ja säikähdin että se maksaa kympin. En ottanut enää askelta takaisin punnitsemaan salaattikasseja. Noinkohan tommonen vetää enemmän kuin karkottaa, jaa-a.

Käyttäjän VesaHytnen kuva
Vesa Hytönen

Jos se salaatti oli tuoretta ja rapeaa, niin eihän se hinta mitenkään ihmeellisen korkea ole. Kyllä sen kasvattaminen maksaa, käsittely ja kuljetukset talviaikaan lämmitetyssä autossa ja kauppakin vielä tarvitsee kymmenyksensä.

Kannattaa kokeilla kotikasvatusta mutta uskon, että paluu ostosalaattiin tapahtuu aika pian.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Kyllä tää ymmärtää, että tuottaminen maksaa, mut nää nykyiset ruoan hinnat alkaa olla sillä tasolla, että on melko turha opastaa tavallisia kuluttajia terveellisiin ruokavalioihin. Pumppu pettää jo hintalappuja katsellessa! Miten tähän on tultu?

Käyttäjän SanteriKrki kuva
Santeri Kärki

Salaatti on kanssa hieman kausituote, kuten kurkutkin. Myös eri kaupat veloittavat eri summan, joten valikointi ja suhdanteiden seuraaminen toimii myös rehujen kanssa.

Käyttäjän HannesV kuva
Hannu Valjakka

Salaatti ei ole nykyään mikään kausituote,koska sitä saa joka ikinen päivä
läpi vuoden,kuten muitakin vihanneksia.Kausiluontoisuudesta voidaan tietysti
puhua siinä mielessä,että kotimaiset ja jonkinverran myös ulkomaiset uudensadon tuotteet alkavat tulla myyntiin tässä nyt näin keväällä ja ovat toki aikas hintavia.

Käyttäjän VesaHytnen kuva
Vesa Hytönen

Kamalinta on tietenkin nahistunut salaatti ja kitkeränmakuinen kurkku, ne eivät ole äyrinkään arvoisia. Pussiin valmiiksi pilputtu salaattisekoitus on tuoreena hyvää vaikkakin arvokasta, mutta aika äkkiä sen leikkauspinnat alkavat ruskettua ja se ei todellakaan herätä ruokahalua.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Ongelma ja hinnanmuodostaja on järjetön tuotantomenetelmä.

Salaatit eivät kestä pakkasta hetkeäkään. Niiden kasvatus tapahtuu lasinalaisena viljelynä, ja voitte arvata, että säiliöauto ajelee usein lämmitysöljysäiliöitä täyttämään.
Talvella kulutus on hurjaa tasoa, mutta esim. lasin alla kasvatetulla tomaatilla kulutus on pientä korkean hinnan vuoksi.

Puolet kotimaisesta tomaatista menee biojätteeseen. Myös salaateista iso osa menee biojätteeseen. Niitä ei jostain syystä myydä -30% punaisella lapulla.

Muuten, kaupan kulurakenteeseen on sama vaikutus, heittääkö kauppias myymätöntä tavaraa jätteisiin, vai varastaako joku sitä. Yhtäkaikki, tavara menee hävikkiin ja me asiakkaat maksamme sekä varkaan että kauppiaan toimesta tehdyn hävikin.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Minulla on tähän ongelmaan aina sama vastaus :) Syödään juuressalaattia sellaiseen aikaan, kun vihannekset ovat kalliita eivätkä maistu miltään.

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia

Joo net salaatit on tuota, mutta kaali on halempaa ja siittä saa tosi hyviä salaatteja. Helppo viljellä. Ja halvempaa ostaakki.

Tämän blogin suosituimmat