selavii

Uusi kukko!

Mietin tuossa syödessäni, että mitä ruokaa sitä tekis viikolla. Piirakkataikinasta tuli mieleen kukko. No joo, mut minkä kukon tekisin? Kalakukko, perunakukko, lanttukukko, lihakukko? Sitten tuli mieleen uunibataatit, heureka! Siinäpä se. Teen kukon johon laitan ainakin bataattia, mutta mitä muuta? Nyt toivonkin teidän ajatuksianne siitä mitä muuta tuohon kukkoon kannattaisi laittaa. Kukkohan on alunpitäen keksitty savottaan matkaaville miehille ruoaksi mukaan, tai ainakin tällainen käsitys minulla on. Ja miksipä ei, sillä tuollainen 2kg lihakukko on varmasti riittänyt 2 vrk. reissulle tyydyttämään energian tarvetta ja helposti kuljetettavakin tuollainen kukko on. 

Mitäpä siis laitamme ensiviikolla kukkoon bataattien kaveriksi?  

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (41 kommenttia)

Käyttäjän MattiUusimies kuva
Matti Uusimies

Eikös kukkoon voi laittaa melkein mitä tahansa ja varsinkin bataatin kanssa käy vaikka mikä. Ehkä viittaisi enemmän jonkun lihan puolelle tämä projekti, kuin kalan. Vaikka vaihtoehtoja on monia niin ehkä suosisin itse ihan jotain peruspossua, suht läskistä jos tarvitsee "voitelua". Tai ehkä "kuivempikin" lihamateriaali käy, itsehän sen tiedät. MIELUUMMIN MITEN VUAN.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Eli läskipossu ois nyt sitten eka lisuke. tän vois kyllä ottaa jo heti mukaan. Oisko ihan lihapaloina, vai esim. pekonisiivuina? Mausteitakin saa ehdotella.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Bataatilla jos täytät niin lykkäisin siihen makeaan silputtua paistettua pekonia ja sen kanssa kuullotettua sipuliakin. Ja ehkä melkein joka paistokseen, kenties kakkuja lukuun ottamatta, kuuluu mustapippuri:)

Edit: muskotti vissiin on bataatin yleisin mauste, mutta maista sitä muhennettua, jotta mitä se vaatii.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen Vastaus kommenttiin #3

Bataatti ja mustapippuri on kuin isi ja äiti. Sipuli taas kuullostaa kukossa hyvin erikoiselta, mutta ei pidä tyrmätä, saattaa olla oikeen hyvä, ehkä kokeillaan. Pekoni vois olla nuiden lihapalojen lisuke. mietitään ja lisää ehdotuksia. Katsotaan sitten millainen kukko syntyy. Kiitos Seija!

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #4

Bataatti on mum mielestäni niin makeaa että likitulkoon kärväyttäisin sen vähän sipulia mausteeksi. Tai mutkat suoriksi, vähän sipulikeittoa pussista - maustehyllyssäni on sipulikeittopussi, halpa mauste moneen lähtöön.

j.olavi heikkinen

tiesitkö, että kalakukko tai vastaava taikinakuoressa haudutettu eväs on kotoisin volgan mutkasta permin seuduilta? vuosituhansia ennen suomen asuttamista siellä kukoisti jonkin asteinen pysyvä maanviljelyskulttuuri ja koska toisaalta metsästysreissuille tarvittiin sielläkin pidemmän aikaa säilyvä elintarvike, niin taikinakuoreen alettiin lätkiä täytteeksi nauriita ja siankylkeä, mikä haudutettiin sitten kivillä vuoratuissa maauuneissa.

tätä säilykettä pidettiin niin hyvänä keksintönä, että maan ja metsän jumalaa alettiin kutsua tuon paistoksen pääasiallisen lihatäytteen mukaan kyldys-jumalaksi (kyljys), oheinen valokuva pronssisesta jumalhahmosta konkretisoi koko kukon idean:

http://4.bp.blogspot.com/_pW2xkjCy1LU/SxBH0QHEIWI/...

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

No en tiennyt. Kiitos tiedosta! Nyt ompi mukavaa kertoa jätkille metsästys- tai kalastus reissuilla mistä kukko on alun perin saanut alkunsa.

j.olavi heikkinen

nytpä tiedät siis.

alkuperäiseen kysymykseen vastaus on, bataattien lisukkeeksi niitä nauriita ja hirvenlihaa.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen Vastaus kommenttiin #7

Hirvikukko! Jes! Tämähän on hieno idea! Eli bataattia, hirveä, pekonia, ehkä sipulia,???? mitäs muita vaihtoehtoja?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #9

Rosollia ja sahtia, vaihtoehoisesti kiljua jos ninku kotimaisesta on kyse. Taikka korpikyyneltä jos ei ole kiirus.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Talvivaaran sakka-allaskukko olisi nyt hyvä keksintö.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Ainakin koosta päätellen siitä riittäis purtavaa kaikille vihreille ja vihreiden vastustajille! Sakka-allas tais olla 60-70 ha? Millä helevetillä tuon kokoinen kukko saatas kypsäksi?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Hei! Ethän sinä kaikkia maailman lanttuja lanttukukkoosi laita. Miljoonia pieniä sakka-allaskukkoja kipsiin valettuna muistoesineiksi. Sitä tarkoitin.

Leijonat kauppasivat sulkia hyväntekeväisyyteen. Me voisimme leipoa sakka-allaskukkoja turistelle ja pelastaa Itä-Suomen mainetta maitkailutyhjiönä.

Yksi kukko on enemmän kuin sata jänistä.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Ai, niin. Onhan tuohon jo keksitty ratkaisu. Alsiokin muistanee -80 luvun Eppujen biisin jossa ratkaisu on kerrottu. "Uraani halkeaa ja tuottaa lopun valkeaa, sillä ..."

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #13

Juu ideoita kyllä on, mutta tekijöitä ei. Siksi matkailumme on aina tulevaisuudessa.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen Vastaus kommenttiin #14

Nyt on kyllä oltava samaa mieltä. Tekijät puuttuu, miksi?

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen Vastaus kommenttiin #15

Mitäs Alsio laittais tuohon Hirvikukkoon?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #16
Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen Vastaus kommenttiin #18

Villisika vois korvata tavallisen possun. Kyllä!

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #16

Alsiosta en tiedä, mutta hirvikukkoon laittaisin hyvin ohuina siivuina muurilettupannun reunalla paistettua hirvenmaksaa sekoitettuna ohrakryynipuuroon.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #19

Seijan idea on omaani parempi.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen Vastaus kommenttiin #19

Hirven maksaa ja ohraryynejä. Näitä vois tosiaankin käyttää kukossa mukana. Ohraryynit sitois liian kosteuden ja maksasta tulis lisää makua. Laitetaanpa muistilistaan! Kiitos!

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Hirvikukkoon tuli heitettyä lonkalta jotain, mutta ajattelin aivan omaa kukkoa lampaasta.

Lammasta, rosmariinia, timjamia, suolaa, katajanmarjojaja keitettyjä kananmunia spelttipuurossa.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Eiks saman tien vois kokata vorschmackia ruiskuoressa, ja syödä maidon kaa

On kello viis' kun varhaiseen
kaupasta maitokannuineen
käy kotiin Muumipeikko pien'
On pitkä taival metsätien.
Puut kolkon korven kohisee
ja tuuli ähkyy, huokailee.
Yö vaihtuu aamuun hämärään,
vaan kuinkas sitten kävikään?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio
Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #25

No joo. - Hämäläisenä en ole noita kukkoja ymmärtänyt, evääksi alituiseen retkeilijöillekö, vai mihin ne on tarkoitettu? Enkä ole syönytkään kuin kerran, siipan tuliainen kalakukko Kuopijosta, taisi olla Hanna Partasen(?)

= valaisisitteko, please.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #26

Kukko on kukko ja lanttukukko on parhaasta päästä. Muikkukukko on hyvää vain osaavista käsistä. Lihakukko onnistuu aina, mutta on ne minustakin menneen ajan ruokaa kuten karjalanpiiraatkin.

Patakukko ahvenista vie kielen mennessään.

Kun talouksista on hävinnyt leipäjuuret, niin kuoritaikinat kukkoihin ovat nykyaikaistuneet, eivätkä ole niin murakoita, kuin ennen.

Hämäläisillä ovat omat makunsa, hapanimelälimppu niistä yksi minun mieleeni.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #27

Tuuvinki!

Piti vielä sanoa, että hämäläisten laatikkoruoat vastaavat karjalaisten kukkoja, joten vastine löytyy lanttulaatikko, perunalaatikko, silakkalaatikko (muikku) ja niin edelleen...

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #28

Ehdit sillä aikaa kun hämäläinen vasta funteerasi:)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #27

"Hämäläisillä ovat omat makunsa, hapanimelälimppu niistä yksi minun mieleeni."

Sitä meillä on vain koristeena joulupöydässä, kauranoksia keskellä:) Mutta hämäläinen lanttulaatikko on mun mielestäni joulupöydässäkin lyömätön.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #29

Kuten laatikoissa ja kukoissa lanttu on parasta, mutta karjalaisten vastikkeita kukkoina uupuu ainakin porkkana-, lihamakaroni-, ja maksakukko.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #31

Silloin kun isä vielä eli joulupöydässä piti olla lanttu-, peruna- ja porkkanalaatikon lisäksi maksalaatikkoa. Kaikki muuttuu, maksalaatikkokin on korvattu hirvenmaksapateella.

Edit: anno domini kun hirvimetsältä tuli hirvenmaksaa ihmettelin mitähän tällä äreän makuisella maksalla tekisi, muuta kuin rekulle namiksi.

No, sitä voi avotulella ohuina siivuina paistaa/grillata, eikä tarvitse kaksijalkaisenkaan namiksi muuta kuin suolaa päälle, mutta myös:

Hirvenmaksapate (muonavahvuudesta riippuen joko koko tahi ½ annosta)

1 kg hirvenmaksaa
4 sipulia
2,5 dl korppujauhoja
8 dl kermaa
6 munaa
6 tl suolaa
2 rkl konjamiinia
2 valkosipulinkynttä
3 rkl kuivattuja sieniä

(Ellei ole miedomman makuista vasan maksaa niin sitä hirvenmaksaa voi halutessaan liottaa vuorokauden maidossa)

Liota korppujauhot kermassa.
Jauha maksa ja sipulit.
Sekoita ainekset keskenään.
Kypsennä vesihauteessa 170º n. tunnin verran.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #29

Eilen tarjoilit sipulia moneen paikkaan, mutta hyvän lanttulaatikon salaisuus on juurikin sipuli.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #32

Riippuu kaiketi siitä pitäisikö lanttulaatikon maistua ainakin jouluna siltä miltä ennenkin:)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #33

Tietysti pitää. Talkkuna on myös hämäläisten juttu, kuten sahtikin.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #35

Pohjanmaallakin tehdään talkkunaa, olen kerran syönyt à la Jalasjärvi, no comment.

Sahtia saa hirviporukan juhlissa, ja sitähän on erikeen ns. naisten sahtia; edellyttäen että ei.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #36

Talkkunaa on tullut syötyä satoja kiloja ja sahtiakin on ahmittu eräitä kymmeniä litroja. )Naisten sahti on kai hiukan makeampaa, mutta yhtä vahvaa, koska käymisaika on sama).

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #37

"Naisten sahti on kai hiukan makeampaa, mutta yhtä vahvaa, koska käymisaika on sama"

Kysäisenpä tuosta, olen näet luullut että se on vähemmän käynyttä.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #38

Ehkä olet oikeassa, koska se on makeampaa, eikä sen sokeri ole kaikki alkoholina. No miesten sahtiahan olen juonutkin, ainoastaan maistanut naisten sahtia.

Sahdin teko aloitetaan rukouksella ja katajoinnilla.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #39

Juu, oikeassa olin, vaikkakaan en tästä maalle soittoni vastauksesta liiemmin ymmärtänyt: naisten sahti on vierrettä, jonka käyminen on keskeytetty.

Samalla olisin oppinut miten sahtia voi pakastaa ja saada prosentit nousemaan, mutta vain kuuntelin sujuvasti kun sitä sahtia ei ole, pakastettavaksikaan.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #39

"Sahdin teko aloitetaan rukouksella ja katajoinnilla."

Tuota näkyä hämäläinen miettii vieläkin, ja liittyykö se ehkä hämäläisten sahtimestareiden kohdalla jotenkin siihen urbaaniin legendaan että lehmät lentää?

Tämän blogin suosituimmat

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset