*

selavii

Köyhän gurmee

  • Kiehauta hernekeitto ja jätä muhimaan
    Kiehauta hernekeitto ja jätä muhimaan
  • näiden lisäksi voi käyttää vaikka pitsamaustetta.
    näiden lisäksi voi käyttää vaikka pitsamaustetta.
  • Omatekoinen hillo on parempaa, kuin Dronning...
    Omatekoinen hillo on parempaa, kuin Dronning...
  • lettutaikina hetken levähdyksellä
    lettutaikina hetken levähdyksellä
  • sienileivät sopii hernekeiton kanssa erinomaisesti
    sienileivät sopii hernekeiton kanssa erinomaisesti
  • porkkanalettu kypsymässä
    porkkanalettu kypsymässä
  • kuuma hernerokka Maanantaina???
    kuuma hernerokka Maanantaina???
  • ja lätyt perään!!!
    ja lätyt perään!!!
  • Köyhän gurmee

Sain idean kokeilla kuinka hyvän ruoan saan tehtyä halvalla puheenvuoron blogissa http://kaijuhanihaavisto.puheenvuoro.uusisuomi.fi/116658-koyhan-evaat-ranskalaiset-nakilla Tanja Huurtelan kommentista, että se on halusta kiinni paljonko hyvä ruoka maksaa. Kokeilin ihan kaapista löytyvistä halvimmista aineksista. En siis käynyt kaupassa, vaan mietin mitä kaapeissa olevista voisi tehdä ja tällainen siitä syntyi:

 

Nötkötti hernekeitto sienileipien, porkkanalettujen ja  mansikkahillon kera. Yhden täyttävän aterian hinnaksi laskin sähköineen vajaa 2€/annos. Tässä tulos kolmelle henkilölle tehtynä- hintaan n. 1,95€/annos.

 

Ainekset:

-Hernekeitto purkki

-sika-nauta purkki

-sinappia

-sipuli

-1/2l maitoa

-3dl vehnäjauhoja

-2rkl. sokeria

-1tl suolaa

-1tl vaniliinisokeria

- 1dl itsetehtyä mansikkahilloa

-suolasieniä

-1dl kermaa

-voita

-3 kpl. ruispaloja

Ohje:

Pilko sipuli. Kippaa purkillinen hernekeittoa kattilaan. Lisää 1/2 hernekeittopurkillista vettä ja hieman sinappia, sekä puolet isosta sipulista. kuutioi puolikas purkki nötköttiä, eli sikanautaa purkista ja lisää joukkoon. Anna kiehahtaa ja jätä miedolle lämmölle.

Mansikkahillon olen tehnyt aikaisemmin, mutta voi käyttää kaupan killoja, tosin hinta aterialle nousee.

Lettutaikinaan kippaa ensin kulhoon 1/2l maitoa. Lisää muna joukkoon ja vatkaa. Lisää 2 rkl. sokeria ja 1 tl vaniljasokeria, va5tkaa. lisää n. 3 dl vehnäjauhoja. Raasta 1 iso porkkana ja lisää joukkoon. anna levähtää ja paista voissa tai kasvisrasva-voi seoksessa.

Sienet olivat edellisen syksyn sieniä säilöttynä suolaan, joten keittäminen ensin liian suolan poistamiseksi ja sitten pikkominen pieniksi. lisää 1/2 sipulia silppuna ja 1dl kermaa ja sekoita. voitele leivät ja annostele suolasienet leiville.

Tarjoile ja nauti.

Aterian hintaan vaikuttaa kuinka paljon on itse voinut kerätä ja kasvattaa, vai joutuuko kaiken ostamaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän TeppoNygren1 kuva
Teppo Nygren

Kilpailuviettini edullisen aterian suhteen heräsi ja minun on ilman muuta kokeiltava myös edullisen aterian tekemistä. Jospa vaikka muutkin innostuvat kokeilemaan, niin sentin venyttäjän keittokirjahan syntyy tuossa tuokiossa.
En kuitenkaan hernekeittoa meinaa, ettei ihan samanlaista tule.
Alle kaksi euroa ei ole kyllä paljoa, mutta siihen juoma pitää vielä laskea? Tosin jos ruokajuomana on vesi, niin sehän ei maksa mitään.

Käyttäjän HannesV kuva
Hannu Valjakka

Näin aamusydämellä huohmenta,

Vasiten piti katttoa wikistä,että missä se Polvijärvi oikein onkaan,kun
en oikein tienny (sorry) vaan on täältä hesan vinkkelistä sen verran kaukana,etten voi kutsua itseäni teille syömään.Lavikaisten lautasilla kun näyttää olevan senverran hyvät särpimet,että eläköityneelle yhden työuran tehneelle nykyään melko laiskalle kokille maistuis muitten tekemä
ja etenkin sellaisten,jotka osaa ja ymmärtää hyvän päälle jotain.
Se se vaan nyt on sillä lailla,että hyvän ruoanhan ei tarvitse olla hemmetin hienoa ja monimutkaista.Usein kun se sitä on,niin se ei maistu
puulta,eikä...miltään muultakaan.Parhaimmat maut löytyy yleensä niistä
kaikista aineiltaan ja tekotavaltaan yksinkertaisimmista ruoista,kuten
vaikkapa tuo hernekeitto.Se ei tarvitse,edes välttämättä lihaakaan,eli
toimii kasvisyöjällekkin.Herne,sipuli maustepippuri,suola ja...sokeri.
Muisstaakseni purkkikeitoistakin löytyy lihaton vaihtoehto.Noh kyllä minä
lihaa laitan.Useimmiten pekonikuutioita käristelen sinne pikkasen.Eikä maksa paljon sekään.Aikanaan tuolla ruotsinpuolella ihmettelin,kun pistivät sopan sekaan siinä lautasella sokeria,samoin,kuin me laitetaan
puuron päälle...?Siis ihan reilusti,no makeetahan se sitten vaan oli,mutta siinä keittovaiheessa lisäilen vajaan ruokalusikallisen about noin litraa kohden.Vähän se taittaa pehmeämmäksi.Sokerilla muuten on hyvä tasoitella jos ruoka on päässy kääntymään suolaisen puolelle.
Halpoja keittojahan saa kaikista kasviksista ja juureksista silloinkin,
kun ne joutuu kaikki ostamaan kaupasta.Meillä tehdään melko usienkin
kasvisosekeitto...pussi porkkanoita,kolme,neljä pottua sipuli,valkosipulin kynsi,keitetään ja sosutetaan.Parisataa grammaa jauhelihaa maustetaan ja käristetään ja heitetään sinne suurukseksi sekaan.Ruisleipää ja siihen joku salaatti tai levite.Aina hyvä ja helppo jälkkäri tulee marjoista tai hedelmistä,joko sellaisenaan tai vaikka hieman jogurttia sekaan.
Sienistä...meillä ainakin ennen syötiin vaan perussienikastiketta ja
perunaa,siinä lisänä,joku porkkanaraaste tms.Muita halpoja,mutta hyviä
oli mm.perunavelli,maitoperuna tai maitokaali.Perunavelliin lisättiin joskus paistettuja makkarakuutioita.maitoperuna oli,kuin kalakeiton pohja ilman kalaa.Maitokaali oli tuhdimpaa...kaali,peruna,sipuli,tilli
ynnä pippuri ja suola ei pahaa ensinkään.
Mitä sitten noihin nakkeihin ja ranskalaisiin tulee,niin ei ainakaan
täälläpäin voi köyhän eväistä puhua.Kuus seitsemän euroo mokomasta on hirvee hinta,jos jostain snagarista ostaa.Tai vaikkapa vaan pelkät ranskalaiset.Minä ratkaisin grilliruokaongelman ostamalla rasvakeittimen kolmellakympillä tarjouksesta ja ranskalaisia saa halvalla ja muitakin raaka-aineita,jos tällaista pitää joskus saada
Ja siinä nyt tekee paljon muutakin kätevästi...mutta rasvaruokaahan
täytyy muistaa syödä ainoastaan silloin tai tällöin.

Matti Jalagin

Kehitin kerran kaapissa olevista jäännöksistä köyhän miehen kalakukon ja maku toimi eikä maksanut paljoa. Laitoin sen reseptinäkin niiden Oulun mussukoiden makupalat-ohjelmaan, mutten tiedä näkyikö missään.

Normi sokeriton eli "suolainen" räiskäletaikina, johon tulee purkillinen tonnikalaa ja mausteita maun mukaan. Syödään voita päälle levittäen lätty kerrallaan ja maku on hyvä.

Laitoin muuten pusertimen läpi valkosipulia mukaan ja sopi hyvin.

PS. perskuta muuten, noihin kalakukkolättyihin piti laittaa ruisjauhoa.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Aika erikoista, mutta varmaan hyvää, vähän niinku sultsinat kalalla.

Käyttäjän TeppoNygren1 kuva
Teppo Nygren

Kokeilin eilen edullista aterian valmistusta ja tein neljälle hengelle sähkövokissa tonnikala-risoton. Hinnaksi yhden hengen annokselle tuli kuitenkin vain 1,22euroa ja siihen tietysti sähkö päälle.
Käytin risoton tekemisessä basmat-riisiä. Kilo riisiä maksoi 2,89e
Lisäksi yhden sipulin, joka maksoi 0.24e, sekä kaksi pussia herne-maissi-paprikaa kaksi pussia, mitkä maksoivat yhteensä 1.38e ja lisäksi kaksi purkkia tonnikalaa vedessä, joiden hinta yhteensä oli 2.38e
Digitaalivaakani paristo oli loppunut, joten jouduin kolmen riisidesin painon määrittelemään arvaamalla ja sen mukaan neljän hengen annoksen hinta olisi ollut. 4.87e Yhden hengen annoksen hinnaksi tuli siis 1.22e
Täytyy kyllä tunnustaa että hiukan mokasin, sillä olisi sittenkin pitänyt kumota sekaan aika reilusti currya. Voimakas curry saisi tonnikalarisoton maistumaan ehkä kanarisotolta.:)

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Halavalla männöö. Leipää ehkä kaipaa kaveriksi, muutoin kuullostaa hyvältä ja terveelliseltä.

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset