selavii

Sepen ruukkuliha ja uunibataatit

  • Halkaise bataatit ja mausta
    Halkaise bataatit ja mausta
  • leikka liha poikkisyin
    leikka liha poikkisyin
  • vajaa kilo riittää 6-8 henkilölle
    vajaa kilo riittää 6-8 henkilölle
  • Ruskista suikaleet pienissä erissä voissa
    Ruskista suikaleet pienissä erissä voissa
  • lisää loraus vettä ja kiehauta ja kippaa ruukkuun
    lisää loraus vettä ja kiehauta ja kippaa ruukkuun
  • 1/2h miedon porinan jälkeen lisää sipulit ja mausteet
    1/2h miedon porinan jälkeen lisää sipulit ja mausteet
  • anna ruukun vielä porista hetki ja jätä hautumaan
    anna ruukun vielä porista hetki ja jätä hautumaan
  • n. tunti kulunut ja bataatit valmiit samoin ruukku
    n. tunti kulunut ja bataatit valmiit samoin ruukku
  • tarjoile salaatin ja leipien kera
    tarjoile salaatin ja leipien kera
Raaka-aineet: -n.1kg härkää tai nautaa esim sisäpaistia -Bataatteja 1 per 2 ruokailijaa -oliiviöljyä -suolaa,pippureita,hillosipulia -herkkusieniä tai juuri poimittuja peniä 1. luokan herkkutatteja -mieleiset salaatti ainekset Ohje: Halkaise bataatit kahtia pituus suunnassa. Ole varovainen sillä bataatit ei halkea helposti ja monesti sormet meinaa jäädä veitsen alle. Hiero oliviöljyä pinnalle ja lisää reilusti suolaa sekä mustapippuria. Laita bataatit pellille ja uuniin n. 200c tunniksi.(lopussa testaa haarukalla onko ne pehmenneet, sillä bataatin koko vaikuttaa kypsymisaikaan). Jos joudut odottamaan muiden ruokien valmistumista, niin pudotat vain lämpöä n.90c etteivät kylmene. Leikkele liha suikaleiksi poikkisyin. Ruskista lihat pannulla pienissä erissä voissa ja lopuksi lisää hieman vettä. Anna kiehahtaa ja kaada lämpimään ruukkuun. Ruukku saa lämmetä kakkosella ja lihatkin saa hiljalleen porista. Jätä lihat porisemaan miedolla lämmöllä ruukkuun reiluksi 1/2 tunniksi. Lisää nyt mustapippuria, suolaa 1-2 rkl. sekä hillosipuleita n. 15 kpl. Voit käyttää myös muita pippureita jos haluat. itse laitan valkopippureita ja rosepippureita myös. Anna porista 5-10 min. Suurusta nyt joko lisäämällä n. 1-2 rkl. vehnäjauhoja siivilän läpi kokoajan sekoittaen tai tee suuros pannulla ja lisää joukkoon. anna taas porista hiljakseen 5- 10 min. ja jätä hautumaan hetkeksi. Tarjoile mielesi mukaan. Näin se käy. Mammat on tyytyväisiä ja taas sitten me urhot ollaan päivät liha-alalla ja yöt "alalihalla".

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Ohh hoh. Tulipa jostain syystä kaikki putkeen??? No koittaa saada selvää.

Matti Jalagin

Kuola valuu lukiessa.

Laitoitko kermaa ruukkuun muhimaan?

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Ei, ei kermaa joka paikkaan. Näin tulee ihan sellainen perinteinen. Tosin kerma kyllä käy, mutta sitten katoaa se jokin. (Kermat voi roiskutella vaikka kuuman pannun selälle).

Jaahah, taas lähti lapasesta!

Käyttäjän HannesV kuva
Hannu Valjakka

Perskeles kuulkaas Lavikainen hyvältä se näyttää ja kuulostaa...siis,jos
lukee nii kuulostaako silloin..no joo kuulostaa se...tämäkin.
Mä oon aina ollu kaikenlaisten pataruokien ylin ystävä.Toi bataatti on hyvä juttu kans...aletaan jo pikkuhiljaa meillä suomessakin ymmärtää sen
päälle jotain.Yks mun suosikki,ranskalainen Burgundin pata on vähän
saman tyyppinen,kun toi sun ruukkuliha:nautaa,hillosipulia,sieniä,pippurit
sun muut ja tippa punkkua ja ruskistettu jauhosuurus.Punkun kanssa pitää olla varovainen,ei saa lotrata pullotolkulla,niinkuin ne tekee kokkiohjelmissa,vähän vaan lisäten ja välillä maistaen,sanotaan noin max
puoli desiä litraan kastiketta,jos ihan sitäkään.Niin ja sitte kun on hapanta punkkua pitää vähän sokerilla varovasti sitäkin tasoitella.
Bataatit sopii hyvin senkin kanssa pottujen sijasta.
Nuin sitte tosta bataatista vielä...jos on jotain isompaa kokonaista lihaa
paistia,filettä tai kasleria vaikka,niin siihen tyköönsä sopis tollanen
bataattiruukkukin,eli bataattia isoina lohkoina,kokonaisia salottisipuleita,tavallisetkin käy,kokonaisia maustepippureita,laakerilehtee ja hyvää fondia ynnä vettä.Sekaruukunkin voi tehdä lisäksi vielä lanttua,ja porkkanaa,eikä ne sienetkään siellä haitaksi ole,eikä valkosipulikaan,jos sielu sietää
ja ruumis.Vaikka tuolla puhuin isommista lihoista niin käy se kunnon
reilun sattarinkin ( chateaubriand = sisäfilepihvi )kanssa.
Jälkkäriksi pistäisin ihan vaan kahvin ja konjakin ynnä muutaman hyvän suklaakonvehtin....ja sitte loppujen lopuksi hetken päästä,jos tupakkimiehiä ollaan,niin hyvän sikarin.
Nii ja jos vinkkua niin jotain tuhtia ja punastahan se sais olla.
Ja jos ei vinkkua ,niin puhdas ja raikas jäinen lähdevesikin toimii aina.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Kuullostaa hyvälle. Kiitos!

Tämän blogin suosituimmat