selavii

Tuulilasilohi

  • Suikaloi perunat ja sipulit
    Suikaloi perunat ja sipulit
  • Fileoi ja leikkaa lohi siivuiksi
    Fileoi ja leikkaa lohi siivuiksi
  • Nahkasta voit tehdä puolisolle vaikka käsilaukun
    Nahkasta voit tehdä puolisolle vaikka käsilaukun
  • Valkkarin voi suikaloida, ei tarvitse silputa
    Valkkarin voi suikaloida, ei tarvitse silputa
  • Voitele vuoka. Itse laitan nokareen pohjalle
    Voitele vuoka. Itse laitan nokareen pohjalle
  • 1. kerros
    1. kerros
  • 1. kerroksen päälle puolet aurakermasta
    1. kerroksen päälle puolet aurakermasta
  • 2. ja 3. kerros samalla tavalla ilman aurakermaa
    2. ja 3. kerros samalla tavalla ilman aurakermaa
  • 3. kerroksen päälle munamaito ja loput aurakermasta+ koristelu halutessa
    3. kerroksen päälle munamaito ja loput aurakermasta+ koristelu halutessa
  • Aah! Tulipa nätti väri.
    Aah! Tulipa nätti väri.

Eilen satoi vettä niin sankasti, että kantatiellä 65 bemarin tuulilasiin ui merilohi.  Pysäytin tietysti auton ja kutsuin poliisit paikalle. Onnettomuuspaikalla otettiin kuvat mm. siitä mistä päin lohi uiskenteli tielle ja auton vaurioista vakuutuskorvausta varten. Onneksi on kasko. Lohi oli yli metrin mittainen ja poliisi arvioi sen n. 28 kiloiseksi. Lohella ei ollut heijastimia tai puhumattakkaan minkäänlaisista valoista!

No ei tosissaan. Kaverit ei taaskaan saaneet toimitettua tuoretta järvikalaa, joten eukko oli hilannut dioksiinilohen pätkän kaupasta. 

Tuulilasiloheen tarvitset:

- 500- 800g lohifile

- 7 isoa perunaa

- 1 1/2 sipulia

- 4 valkosipulin kynttä

- 1/2 aurajuusto paketista

- (2dl aurajuusto kermaa)

- sitruunapippuria

- n. 2 rkl. tuoretta tilliä silppuna 

- 7 dl munamaitoa 

- voita ja suolaa+ mielen mukaan muita mausteita

 

Siivuta lohi ohuiksi kapeiksi n. 1/2 cm siivuiksi. Kuori ja siivuta  perunat. Suikaloi sipuli ja valkosipulin kynnet sekä silppua tilli. Voitele uunivuoka ja lado kerroksittain perunaa lohta sitruunapippuria sipulia tillisilppua sekä aurajuustoa murennettuna. 1. kerrokseen lisää aurajuusto kermaa n. 1/2 osaa purkista. Viimeisen kerroksen päälle kaada munamaito, johon on lisätty hieman suolaa. Laita 200 asteiseen uuniin noin tunniksi.

MUNAMAITO:

sekoita munat (2kpl) ja 1 tl suolaa lisää maitoa 5-7 dl ja sekoita.

Sörsselsön on vielä uunissa ja lisään valmiista vuoasta kuvan ja makuarvion myöhemmin. Nyt käyn ajamassa bemarin talliin ja vaihdan tuulilasin :)


Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Varmaan herkullinen ohje!
Tapani mukaan taas yksinkertastaisin ja jättäisin aurajuuston pois ja valkosipulinkin. Mahdollisesti vaihtaisin purjosipuliin.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Saas nähdä, mut tää vaan aina haluis lisätä ja lisätä kaikkee. Ehkä yksinkertaisemmin tulis parempi.

Noh nyt maistellaan ja sitten ollaaan viisaampia.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Oi, joi, joi! Nyt osu kohdalleen! Oli tosi hyvää!

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #3

Uskon sen!
Mun graavi siikakin oli hyvä. Erittäin yksinkertaista valmistaa: pikkasen sokeria ja karkeata suolaa. Tilliä ja pippuria vasta kun sopivasti suolaantunut.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Täytyy varmaan kokeilla tätäkin. Olen nyt tehnyt ohjeistasi mureketta ja soijamarinoitua lohta :) Murekkeelle annoin nimeksi äijämureke, siinä kun oli kaikkea pekonista aurajuustoon. Tää ohje vois olla samalla periaatteella äijälohi.

Hyviä ohjeita ovat olleet, kiitos. Käyttämästäni soijakastikkeesta tuli loheen hiukan savun makua, joka oli mukava yllätys.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Savusta puheen, niin "savustus" onnistuu tavan uunissa. Ei oo aidon voittanutta, mut lähellä: http://jerryrig.com/logd/images/2002/02/21/stubbs.jpg

Tuota voi lorauttaa melki mihin vaan kalaruokaan.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Jarruvalosilli on myös hyvää. Otetaan pari isoa särkeä ja graavataan ne merisuolalla ja valkopippurilla, ripaus sokeria ja annetaan tekeytyä yön ylitse. Ja vot on hyvää ja pehmeää.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

"Jarruraita" sillit ois sopivampi nimi :)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Missä kohtaa autossa on jarruraita?

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen Vastaus kommenttiin #9

Ööö, ei missään, mut tuli mieleen tuosta suolasillistä.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Säyne on minusta ylivoimaisesti paras graavikala. Kunhan ei ole mutapohjaisesta vedestä pyydetty.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

En muuten ole ikinä syönyt säynettä missään muodossa, mutta voin kuvitella, että se on hyvä ruokakala. Pitääpi laittaa ihan muistiin, sillä mökillä nuita saa solkenaan ja isoimmat on sellaisia + - 1 kg. Hmmm... Savustettu?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #12

Hei haloo Seppo, mökillä saa säynettä, mutta et ole koskaan syönyt!!!

Tunkioonko heittelet ruokaa?

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen Vastaus kommenttiin #15
Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #17

Eiks niit särkikaloi usein kalasteta pois vesiä rehevöittämämästä?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #18

Näin minäkin olen ymmärtänyt, mutta Sepolla on Sepon kujeet.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

On se ihan hyvä savustettunakin, mutta saattaa olla ruotuinen.
Meil mökillä ei juuri jäänyt savustukseen ainakaan kun minä olin siellä graavamassa. Muut eivät juuri viittineetkään. Minusta sen tummanpunainen väri kyljessä nahan alla on erityisen hienostunut.
Ehdottomasti kannattaa kokeilla!

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Totta puliset, säyneet ovat eliittiä siinä missä siikakin. Särki on mahtava savustettunakin.

Makunsa kullakin sanoi koira, kun nuoli muniaan.

Vanhin poikani on tarkka makunsa suhteen. Keitetyistä munbista hän valitsi itselleen heti ankanmunan, jos vain niitä oli munien seassa. Savustuspöntöstä lähtivät hänen lautaselleen siiat ja särjet ensimmäisinä ahvenet sitten vasta.

Säyneitä saimme Porvoossa joka kalareissulla, mutta nyt en ole vuosiin säynettä nähnyt.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

En ole minäkään vuosiin säynettä nähnyt, mutta en ole vuosiin kalassakaan käynyt. Kukaan ei viitti enää mun kanssa verkoilla kalastaa.
Minusta isot ahvenet ovat savustettuina tosi hyviä. Mut niihinkin kyllästyy Kun joka päivä syö savukalaa niin mielummin keitettynä tai halstrattunakin maistuu.