*

selavii

Inkivääri lohi! Nam!

  • Mieleinen lajike kiehumaan
    Mieleinen lajike kiehumaan
  • survon, survon
    survon, survon
  • xxx
    xxx
  • Voihan vee
    Voihan vee
  • Medaljongit
    Medaljongit
  • Medaljonkit kypsänä :)
    Medaljonkit kypsänä :)
  • Ja nauttimaan!
    Ja nauttimaan!

Dodiin! Arin inkiväärilohi on pöydässä ja osa mennyt jo kohti ääntä. Soraääniä tosin ei ole vielä kuulunut.

Arskan inkivääriloheen tarvitset:
- Uisteluveneen, muutaman vavan ja tietysti ottipelien lisäksi rutkasti kalaonnea. Mikäli näistä jokin kuitenkin sattuu puuttumaan, niin ainakin Prisma ja Citymarket pitää perusraaka-aineita myynnissä. Itsekkin jouduin nyt turvautumaan tähän ratkaisuun, kun Henkka, Arska ja Ville ei saanut toimitettua ajoissa tuoretta  lohta.

Okay! Pottumuusiin ja Arskan inkivääriloheen tarttet seuraavaa:

Muusi:
- n. 10 perunaa
- sopiva pala voita
- 1-2 tl vuorisuolaa
- 2-3 dl maitoa (punaista)
- 1 kananmunan keltuainen.

Arskan inkiväärilohi:
- 1 kyytiin saatu lohi (karannut maistuu katkeralta) tai sitten ostat kaupasta
- Tuore inkivääjijuuren pala (puolikas nyrkki on riittävä)
- Soijakastiketta n. 1/2 l
- 1 Lime

Tilpehööheiksi mitä mieleen juolahtaa, mutta mm. tuore tilli, sitruunamelassi, ruohosipuli,... käy.

Perunamuusi: Kuori ja keitä perunat. Kaada keitinvesi pois, kun perunat ovat kypsiä. Survo perunat soseeksi ja lisää joukkoon voi, suola ja kuumennettu maito (halutessasi osa kermaa), vähitellen. Vatkaa vatkaimella kuohkeaksi ja lisää tässävaiheessa munankeltuainen hyvin vatkaten sekaan. Lisää myös haluamasi yrtit joukkoon ennen vatkausta. Jätä muusi lämpimälle liedelle odottamaan tarjoilua, koska samaan aikaan valmistelet myös lohta.

Arskan inkiväärilohi: Fileroi lohi ja nypi käsin ruodot, jotka jäävät fileoinnin jälkeen lihaan pystyyn. Leikkaa fileestä joka toinen viilto nahkaan asti ja joka toinen läpi nahkasta, jolloin saat aikaiseksi medaljongin aihion. Käännä leikatusta palasesta nahkapuolikkaat vastakkain, jolloin palasesta tulee medaljonki. Asettele medaljongit vuokaan ja kaada soijakastiketta niin, että medaljongit juuri ja juuri peittyvät. Purista limen puolikkaat lohimedaljonkien päälle. Kuori ja raasta tuore inkiväärin palanen. Levitä raastetta tasaisesti lohien päälle.

Jätä nyt setti marinoitumaan viileään paikkaan n. 1/2 tunniksi. Käännä medaljongit ylös alaisin ja anna marinoitua toiset 1/2 tuntia. Ei haittaa vaikka marinoituisivat pitempäänkin. Valuta liiat nesteet astiasta ja kaavi inkivääriraaste pois pinnalta( muutama hippu ei haittaa vaikka jäisikin).

Tuuppaa vuoka n. 200C uuniin 20- 30 minuutiksi. 

Tarjoile mielikuvitusta käyttäen. Kastikkeeksi käy pelkkä voisula, johon olet lisännyt mieleisiä yrttejä tai mausteita. Bon apetit!

Kiitos Arskalle tästä reseptistä! Ollaan tehty jo ainakin 5 kertaa vinkin jälkeen!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (23 kommenttia)

Käyttäjän HannesV kuva
Hannu Valjakka

No jopas..asut niin perhanan kaukana,etten voi kutsua itseäni teille syömään..muuta likemmäs. :))

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Heeehheh, heeh, ehe-heh! Sää siitä inkivääristä aloit rupattelemaan, niin heitimpä sitten vastapallon sinne kauas :) Tuu ite joskus tänne, nii tekastaan tuoreista luonnon antimista jottai hyvää :) Varaa päivä keruuseen ja ilta tekemiseen. Tervetuloa!

Käyttäjän HannesV kuva
Hannu Valjakka

Niihää mää aloinkii..hyvä heitto ja otin kopin.Mut pari kysymystä..oisko Polvijärvellä mettissä noi puitten ja kivien välit sen verran isoi,et kolmipyöräsellä pystyy välistä ajaan? Juu ja se toinen... ... tota Polvijärvi ei vissiinkää oo kehä kolmosen sisäpuolella...? :)))))))).

Luonnonantimista vakavasti puhuen..melkein maalta tuolta Kymin puolesta minäkin olen lahtöisin ja kyllä sitä munkin lapsuudessa hyvin pitkälle omavarasesti elettiin ja syötiin.Marjat ja sienet mettistä kerättiin,omalla pienellä puutarhanpläntillä kasvateltiin,mitä mettästä ei löytyn.Kalat kalasteltiin itse,mummolla oli possu tai pari.Lihat säilöttiin isoissa suolavesitiinuissa ja osat savustettiin siinä samassa saunassa,missä kylvettiinkin.Hillot,kurkut jne..oli omasta maasta ja säilytettiin maakellarissa.Luonnoantimista tehty hyvä perusruoka ei ole vieläkään kaiken ulkomaisen keskellä kärsinyt minkäänlaista inflaatiota minun makutottumuksissani,vaikka matkanvarella on kaikenlaista tehty ja nähty..niitäkään mitenkään väheksymättä.Vaikka riistasta pidänkin itse en ole koskaan metsästänyt.En pystyisi tappamaan eläintä vaikka sitten nälkään kuolisin. :)Tänä päivänä kun harkiten ostaa niin kaupasta löytyy.Mullakin on tossa lähikauppa,jossa valistunut suurkauppias pitää paljon suoraan tuottajilta ostettua.Ja kun pitää,niin ilmeisesti kysyntää on riittävästi.

Jotain hyvää nii..huomenna voiskin...muisto sieltä kaukaa...metsäsieni kastiketta potuilla ja salaatiksi mummon kesäsalaatti = lehtisalaattia,tomaattia,kurkkua ja kastike kuohukermaa,suolaa,sokeria ja tippa etikkaa ynnä keitettyä kananmunaa..sillee..käypänen kasvisruokakin vielä.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Pittääpä kokkeilla Arskana Arskan lohta, seisoopi silmät jo kohta.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Olen melko varma, että nautit. Tää on helppo valmistaa, mutta hurjan hyvää ja vaivattomasti syötävää :)

PS. Kande nyppiä fileestä ne fileoinnin jälkeen jäljelle jääneet ruodot.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Nypitään nypitään, vaikka kyllä ne nielustakin menee;)

Käyttäjän HannesV kuva
Hannu Valjakka Vastaus kommenttiin #5

Sulla on sitte teräshampaat ja/tai peltinen nielu :)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #7
Käyttäjän HannesV kuva
Hannu Valjakka Vastaus kommenttiin #18
Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

En nypi itteäni varten kun vasta lautasella. Mukuloil pitää kaikki nyppiä ellei viitti opettaa kalan ruotimista ja sitäkin olen tehnyt kun tarjolla on suomuineen ja päineen keitettyjä annoskokoisia riimusuolattuja ahvenia.Päät jättävät yleensä mulle imeskeltäväksi, ne paras osa onkin.
Sen parempaa herkkua on vaikea keksiä, siinä sinunkin inkiväärilohesi kalpenee.

Jotu Karjalainen

Näyttävät makoisilta nuo lohimedaljongit.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Varmaan kokeilen ensitilassa !

Lisää... nypityt ruodot ja pottumuusi.

Suomen Liddl myy Norjan lohta; D-leikkuu, josta kaikki ruodot on nypitty, evät ja vatsarasva pois h. 10-12 € / kg. Selvitin, missä se on nypitty. Lohi toimitetaan suoraan Norjasta Ouluun käsittelyyn ja sieltä myymälöihin.

Pottumuusi tuolla reseptillä on 100 %.

Yllätyin kerran, kun Savoyn kokkituttuni tarjosi vorsmakin kanssa sellaista muusia, jota en koskaan ollut maistanut. Isoa rosmundaa uuniin paistumaan uuniperunaksi. Kun ovat valmiit, hieman jäähdytystä ja koverretaan peruna kuoresta pois aivan kaikki tyyni tavalla tai toisella. Siinä sen muusin perusraaka-aine. Sitten voi soveltaa tuota tuota Sepon ohjetta.

Se, mitä en ole kokeillut olisi se, että hyvin pestyn rosamundan kuori suolattuna on aivan loistavan makuista. Mitäs, jos sekoittaisi sen kuoret pilkottuna muusiin ?
PS. Itse paistan uuniperunan siten, että pistelen siihen haarukalla pistoja ja suolaan sen märkänä ja uuniin.

Käyttäjän HannesV kuva
Hannu Valjakka

Tuossa kypsennystavassa on katsos se etu,että,kun peruna onkin kypsynyt omissa mehuissaan,se maistuu kokonaisvaltaisesti siltä perunalta,kun makua ei olekkaan liuennut keitin veteen.Uuniperunoita paistellaankin usein,ainakin ammattipiireissä ja miksei muuallakin suolapedillä ja olen nähnyt niitä tehtävän kokonaan karkealla suolalla peitettynäkin.Tuosta pistelystä kannatta huomata sekin,että jos on reikiä,niin neste valuu niistä ulos ja suolakin siinä vielä tehostaa sitä nesteen irtoamista.Lienee ei kumminkaan ole liian kuivaa tai suolaista ollut?

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Minä nautin kun saan pöydässä ruotia kokonaisena kypsennettyä kalaa ja sitä saankin kun vierailen kiireisen ystävätteren luona jonka pakastimesta joskus löytyy kokonainen kuha valmiiden fileeiden sijaan.
Hän ei uskonut kun sanoin et nyt keitetään kokonaisena tavanomaisen paistamisen sijaan.
Mutta huomasi sitten, että keitetty kuha maistuu taivaalliselta.
Se oli Mannerheimin lempikalaruoka.
Uuniperuna kypsyy nopeammin jos jokaisen perunan läpi tunkee neljän tuuman rautanaulan.

Käyttäjän Punakuono kuva
Petteri Olander

Lohi kuulostaa hyvältä,täytynee tänään kokeilla.

Pottumuusista vähän täytyy sanoa.
Ei missään tapauksessa mitään vatkainta,ellei ole tapetointi kesken.
Perunasurvin paras,kannattaa käyttä myös keitinlientä,ehkä 50/50 kerman kanssa,keltuainen hyvä,niin,ja raakaa silputtua sipulia kans.

Käyttäjän HannesV kuva
Hannu Valjakka

Joo,mummo laitto kans aina sipulia..hyvää.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Just noin. Sipuli antaa makua, mutta pikkuisen porkkanan palasia mukaan, antaa väriä.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Lanttu antaa sekä makua että täyteläisyyttä väriin, usein laitan sekä porkkanaa että lanttua kun en käytä maitoa ja on laktoositonta ruokavaliota noudattava vieras,joka ei raakaa porkanaraastettakaan voi syödä. Yhtä muusia varten ei maitopurkkia kannata ostaa, välillä pakastan ylijäämämaidon pieniin pakkauksiin. Voita reilusti, a vot! maukas juuresmuusi on siinä.
Pelkästään itteleni en rupea muusia väsäämään.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

No jo on huippukokki päässyt vauhtiin. Jos tän jutun olisin huomannut ennen kuin omani laitoin, niin enpä olisikaan kehdannut tämän kattauksen rinnalle laittaa.
Ihanan näköista muusia, mullakin oli ihan samanlainen survin, mutta annoin sen muistaakseni pojalleni, joka on minua viitseliäämpi kokki ja osaa paistaakin pihvit paremmin kuin mutsinsa. Hän tuhahtelee usein minun kokkauksilleni. Nyt hankkimastani mustasta muovisesta survimestani katkesi jo varsi.
Minulla on varalla itse veistämäni vanhanaikainen joskin suoravartinen puunuija, jota veistin alunperin kaulimeksi piirakan tekoon, jossain korvessa.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Testasin Sepon reseptin:

Tein juuri Sepon ohjeiden mukaisesti Norjan lohifileestä annokset. Poikkesin kyllä siten, että fileerasin lohen häntäpalat- en tehnyt medaljonkeja.

Maustoin juuri raastetulla inkiväärillä rieppaasti ja miedolla merisuolalla. Annoin levätä n. 2 tuntia ja kääntelin kertaalleen.

Putsasin inkiväärit pois ja paistoin voissa pannulla sopiviksi.

Kokemus: inkivääri ei ollut tarttunut loheen tuon ajan kuluessa, vaikka sitä oli tosi reilusti.

Suositus: voisi tuo alkuunsa olla hyvää esimaustamista, mutta inkiväärin maun takaamiseksi kannattaa sitä ripotella myös syödessä sopivasti lohenfileiden päälle.

Pottumuusi ohjeiden mukaisesti oli kohdallaan, lisäsin sinne väriksi yhden porkkanan ja muusasin käsin koko komeuden. Oli hyvää.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Kuten tuoss alla on mainittu, nii elä paista ja jätä pikkusen inkivääriä kalojen joukkoon. Uunissa se sitten imeytyy lisää ja syödessä on mukana. jos paistaa, niin voisikohan vasta paiston jälkeen lisätty inkiväärijauhe toimia paremmin? En tiedä, mutta luulen.

hienoa Heikki, että kuitenkin kokeilit ja kokeilit omalla tavalla!

Käyttäjän HannesV kuva
Hannu Valjakka

Älä kaavi sitä kaikkea inkivääriä pois vaan jätä sitä hieman siihen pintaan.Makua tulee siinä sitten paistuessa.Toinen vaihtoehto on käyttää siinä soijakastikkeessa jauhettua inkivääriä,mikä on vähän pehmeämpääkin.Toi kaks tuntia on aika lyhyt marinointiaika.Soijalle ja jauhetuille mausteille se riittää.Näinkin vois kokeilla,että lohi pelkkään raasteeseen tunti vaikka ja sitten soijat ja plus kaks tuntia lisää.Mutta nuin kokeilemalla,kokeilemalla ja varovasti...kuten olette huomaneet varmaankin se tuore inkivääri on tiukkaa kamaa.Tuoreen inkivääriraasteen tiukkuutta voi pehmentää pienen pienellä ripauksella ihmeaine sokeria.

Käyttäjän HannesV kuva
Hannu Valjakka

Tuli tässä mieleen vielä,että inkiväärihilloke eli inkiväärichutney vois olla hyväkin lisuke siihen lohen tykö lautaselle.

Tämän blogin suosituimmat

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset