selavii

Iltapalaa "miokut", eli pikaiset muikut ruisleivällä

  • ruisjauhoa, suolaa ja pikkusen valkopippuria
    ruisjauhoa, suolaa ja pikkusen valkopippuria
  • pannu kuumax, helekutisti voita ja muikut molemmin puolin ruskeix
    pannu kuumax, helekutisti voita ja muikut molemmin puolin ruskeix
  • Voita ruisleivälle ja paistetut muikut päälle! Se on siinnä!
    Voita ruisleivälle ja paistetut muikut päälle! Se on siinnä!

Ihan rupes hukomaan, joten herkullinen ja pikainen iltapala:

-Muikkuja 1/2 kg

- suolaa 

- valkopippuria

- voita paistamiseen

- ruispaloja

 

Perkaa muikut poistamalla suolet ja pää, Leivitä muikut suolan, ruisjauhon ja valkopippuni seoksessa lautasella. Paista muikut kuumalla pannulla reilussa voissa molemmin puolin, niin että muikut ovat kullanruskeita. 

Laita voidellun ruispalan päälle muutama paistettu muikku ja nauti. Lisukkeeksi käypi vaikkapa joku kermaviili+tilli+ mieleiset mausteet kastike halutessa. Nam!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Mull ei tulis mieleenkään poistaa muikuista päät, nehän on täysin syötäviä
Hyvin sääkin osaat rapeiksi paistaa paremmin kun itte ja melkein yhtä hyvin kuin turkulainen gourmeekokki J.J, joka muuten on kuvassa ainaskin melkein yhtä komea kuin sinäkin. vaik vähän krapulaisen näkönen eiks vaan.
Nyt rupes minuakin huikoo kalan perään ja eiliset savusilakat syöty. Kaikist silakoist poistan aina päät.
Enkä niitäkään osaa tarpeeks rapeiks paista, mitä varten miehet on paistohommissa ain niin palj parempi, poikanikin, ei mult ainaska oo oppinu muul jää helpost valjuks tai sit polttan karrell sipulit ainaski ko ei malta seistä hellan vieress vaan pomppi välill koneell ja unohtuu paistinpannu.
Mut jotain koristei ne leivät viel kaipais mun tazikin tapainen rahkajukurttiin sekoitettu kutkkuraaste valkosipulin kans olis ikäänkuin piste i:n päälle tai sit puolikas sitruunaviipale ja tillinoksa, mut mist niit noin vain ottaa, ei mull vaan ain ole tuoretta sitruuna saatikka tilliä kotona. Mutt tillin kannattaa parhaimpaana satokautena pakastaa talven varalle, se ruukkutilli ei oo mistään kotosin.
Tänä vuonna mult jäi tillit pakastamatt ku jääkaappi brakas lopullisesti.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

meil on 2 kissaa, siksi päät lähti muikuilta :)

Käyttäjän HannesV kuva
Hannu Valjakka

Meillä on tossa vielä yks kissa jäljellä ja koiruus, niin silloin,kun kalaa paistellaan,muikkua tai silakkaa,niin muutama pitää tehdä enemmän,että nää eläinhenkilöt saa osansa.Kelpaa molemmille paistettunakin.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Mää olisin kumminkin syönyt ite päät ja antanut kissoille pyrstöt, tai järkevämmin muutama kokonainen kala. Mut eihän kaikil oo sellainen kalanpäähimo ko mulla , Riimusuolattuina keitettyjen ahvenien päiden imeskely on parasta herkkua mitä tiedän ainaskin rapujen veroisi. Runsaan tillin kanssa ne ahvenetkin pitää keittää.
Tee niist kissoist blogi !
Sini suoltaa taiteesta napattuja koirii joka päivä. Tykkään mää koiristakin, mut kissat on niin kauniit ja personallisi.

Katoitko mun eilist iltapalani? Mielummin olisin maistanut sun muikkujasi, enkä sama erehdystä toista.
Juho muuten sanoi et virtuaalisesti halausta ilmaistaan hymiöllä.
Minä en osaa hymiökieltä enkä halua oppiakaan. Mut sun hymiösi tietenkin tulkitsen parhain päin.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen Vastaus kommenttiin #15

Kävin just kattoo. Kyllä minäkin vetelen kalanpäitä naamariin ja pikkumuikut saatetaan ulkoreissuilla paistella suolineen päivineen ja eikun ääntä kohti. Nyt kun nuita söi puolisokin, niin piti tehdä vähän "sipistellen".

Täytyypi miettiä kissa blogia. En itekkään käytä ku yhtä tai kahta hymiötä ja halihan tuo oli.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Kiitos Seppo !

Tuo on niin konstailematon, että paremmaksi sitä ei mitenkään saa !

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Mut ruisjauot lisäisin kuitenkin ainesosa luetteloon vaik se oliski nipottamist.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Kuvan alla on mainittu ruisjauhot, mut voishan ne olla tuossa luettelossakin.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #5

On ne mainittu ja kuvassahan näkyy, kuten sanoin se oli pelkkää nippottamist, eikä edes sulle tarkoitettu.
Meil on hyvin samanlainen reilu meininki ruoanlaittotyyli ja minähan meinaan opetella paistaan kans rapeita muikkuja.
Kaikki vinkit otetaan kiitollisuudella vastaan.

Käyttäjän HannesV kuva
Hannu Valjakka Vastaus kommenttiin #7

Kunnon paksu leivitys ja pannussa tarpeeks rasvaa.Rasvaa pitää olla puolet paistettavan raaka-aineen paksuudesta.Pelkkä voi palaa helposti,joten ruokaöljyä ja siihen nokare voita mauksi niin hyvä tulee...niin se rasvan kuumuus vaikuttaa siihen rapeuteen,joten se ei saa olla liian haaleeta.
Ja olen minä paistanut tavallisella paistomargariinillakin,eikä tuo syömistä oo mitenkään haitannu.

Käyttäjän HannesV kuva
Hannu Valjakka

Tää on just hyvä esimerkki siitä,miten yksinkertainen ja rahallisesti halpa ruoka on sitä hyvää ja parasta.Työelämän verran on kokemusta ruoasta ja sen tekemisestä,niin on tullut hyvin huomatuksi,miten hintavista raaka-aineista monimutkaisesti ja vaikeasti laitettu ei maistu puulta,eikä siltä muultakaan.
Tuohan Sepon satsi ei sinänsä kaipaa mitään lisäystä,mutta itse paistan hieman sipulia tykö ( sipulia,soijakastiketta tai suolaa ja vähän sokeria).

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Sipuli on aina tietty paikallaan, mut ei mull ole tapana laittaa sitä paistettujen muikkujen kanssa.
Voiskohon vika muuten olla siinä että ladon kalat liian tiheään et ne just mahtuu limittäin pannulle?
Olen muuten aina käyttänyt ruisjauhoi sekä muikkuihin että silakoihin ja läskisoosinkin isän reseptin mukaan.
Mut kuoreet, kun niitä saa paistan, ilman leivityksiä. Ne vasta herkkullisia onkin.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Paljon rasvaa ja kuuma pannu. Se on siinä.

Käyttäjän jooel kuva
Jooel Jaakkola

Ja ommeinaan hyvää! 5,90/kg täälläpäin muikut, sillä ei taida leivän päälle saada muuta kuin jotain lauantaimakkaraa.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Muikut oli hallissa toista kymppi. Turuss saa tuoreit silakoikin ja niit kannattaa perata itte, on paljon maukkaampia kuin liotetut valmiit fileet. Mut muikuis on se etu et niit voi syödä kokonaisina päineen ja ruotoineen. Olin joskus koululikkanna hienos konditorias käsitiskaajan Ruotsis, silloin kun tiskikoneist ei ollu viel tietoo. Siellä tarjottiin viinereiden ja paakkelsien ohella herkullisia voileipiä josta yks varsin suosittu oli silakkapihvileipä. Toinen oli pannupihvileipä paistetun sipulin kanssa, siihen keittiöapulaisena toiminut mummo sotki jauhelihan ohella kaikki jämämaksapasteijat sun muut ja mahottoman hyviä ohuita pihvejä osas paistaa. Kun vähä aikaa oli syönyt tuoreita viinereitä ja prinsess-tårta niin rupesi voileivat maistuun mielummin.
Täällä sais lähirannasta muikkui kun olis kalakaveri, olen jo liian kankea kalastaan verkoil yksikseni, en sais venettä edes vesille. Ja keväällä parhaimpaan kutaikaan ne laskee veden niin matalaksi ettei kukaan saa paattinsa vesille.
Silloin kun hauki uisi katiskaan.