selavii

Kaikki blogit puheenaiheesta Lappi

Gösta Mallander ja Pyhätunturin Tunturila

Lapin Kansan nettiversiota selatessani sattui silmiini mielenkiintoinen artikkeli. Se palautti mieleen muistoja  etenkin, kun olin juuri palannut jutun tapahtumapaikoilta:

https://www.lapinkansa.fi/lappi/pikkupiiasta-konkariksi-raili-pyhajarvi-...

Kiroilukulttuurin vivahteet

Kiroilua pitävät sellaiset ihmiset erityisesti pahana, jotka vaikeuksia kohdatessaan luovuttavat ja nostavat kädet pystyyn. Samat ihmiset ovat myös kovia kertomaan, että miten sitä muiden pitäisi elää elämäänsä. Varmaankin siksi, että näiden henkilöiden omasta elämästä löytyisi kyllä parannettavaa, muttei jakseta yrittää tosissaan. Valitettavan moni luulee, että korjaamalla muilta ongelmia, jotka on peilattu omasta elämästä, muiden ja omakin elämä paranisi.

Lapin ärhäkkä puolustaja

Lapin maaherralla Uuno Hannulalla (1891-1963) taisi olla hallussaan jotakin salattavaa, tulenarkaa tietoa. Ja jos ei ollut, ainakin hän teki elämäkertansa kirjoittajien työn vaikeaksi polttamalla kahteen kertaan papereitaan.

Ensin Hannula poltti yksityisarkistonsa syksyllä 1944 Lapin sodan paineissa ja sitten jäätyään eläkkeelle maaherran virasta 1958 hän tuhosi virka-asuntonsa isossa takassa kaikki päiväkirjamerkintänsä ja henkilökohtaiset kirjeensä, ”etteivät turhaan jäisi rasittamaan sivullisten mielikuvitusta”.

Miesten meri (1952)

Joskus on hieman vaikeata suhtautua siihen kun joku (usein hyvinkin ystävällisesti) kehottaa lukemaan tiettyä kirjaa tai katsomaan "kerrassaan mainiota elokuvaa". Syntyy jonkinlainen pakkorako vaikkei haluaisikaan. Vähän aikaa sitten näin tapahtui minulle taas kerran. Kulttuurimies, opetusneuvos Esko Pesonen oli Kemijärven kokouksen yhteydessä huonekaverini ja kovasti kehotti lukemaan K.M.Walleniuksen "Miesten meri", joka ilmestyi Otavan kirjapainolta vuonna 1952.

Karu maa, powered by salsa (1992)

Tarkkaavaiset ja "trendimukaiset" kuuntelijat ovat jo ajat sitten huomanneet, että Yle yksi tarjoaa aamukello yhdeksestä kymmenneen kerrassaan hunajaa korville (olisipa tuolllainen radiokanava aamusta iltaan ja yön läpi..)!

Jo pelkästään Yle ykkösestä olen ollut tyytyväinen yleverostani (elävä arkisto ja teema ovat myös riittävän hyviä argumentteja).

Terveisiä Lapista

Lapissa, Saariselän erämailla -pari kilometriä Kopsusjärveltä Sompion suuntaan- vaellellut turistiryhmä kohtasi yllättäen ihmisen. Aluksi tämä pitkätukkainen ja -partainen, heavybändin basistia muistuttava hahmo oli säikky ja pakeni pusikkoon. 

Säikky ihminen herättää pelkoa tai kiinnostusta. Neuvoteltuaan turistiryhmä kallistui kiinnostuksen puolelle ja lupasi hyvät kahvit ja WSOP-konjakkihömpsyt. Tarjous osui. Ihminen lähestyi ja istui pälyillen kannon nokkaan. Pian paloi nuotio, kahvi ja konjakki maistuivat.

Vankikarkuri Sevettijärventiellä!

On alkutalvi 1971-1972 ja olen matkalla Nitsijärvelle. Edellisen kesän aikana olin kirvesmiehenä mukana rakentamassa uudet asunnot sikäläisille kolttasaamelaisille (mm. Vasko Fofanoff:ille ja Paavo Fofanoff:ille). Kyse oli KVT:n leiristä (kansainväliset vapaaehtoiset työleirit) ja leirin vetäjä, runoilija Jorma Eronen, oli päättänyt jäädä sinne talven yli, Marjukka-vaimonsa kanssa, koska he haluaisivat oppia kolttasaamea. Kutsuivat kylään eikä tällainen lentojätkä sen enempää tarvinnut.

Sole mikhään

Haaparantalaisyhtye The Meänland on hauska porukka, joka yhdistää reggaen ja meänkielen. Esimerkiksi oheisesta kappaleesta "Sole mikhään" ainakin bloggaaja tulee hyvälle tuulelle, niin viehättävän kielen kuin letkeän musan takia:

https://

 

Aamupäiväkuvia lapinmökin pihapiiristä

 

Mittumaaritervehys täältä Euroopan katolta +12 ja  ihania kesäpäiviä kaikile! t. hilkapien onnentyär

 

Julkaise syötteitä