selavii

Itämainen viikonloppu

  • ruskistele kanasuikaleet kevyesti
    ruskistele kanasuikaleet kevyesti
  • siivuta paprika,sipulit,herkkusienet,oliivit ja chili
    siivuta paprika,sipulit,herkkusienet,oliivit ja chili
  • kuullota kevyesti
    kuullota kevyesti
  • kuullota myös nuudelit ja yhdistä vihanneksiin ja lisää suolapähkinät
    kuullota myös nuudelit ja yhdistä vihanneksiin ja lisää suolapähkinät
  • kuullota wok vihannekset
    kuullota wok vihannekset
  • Yrttipatongit pöytään
    Yrttipatongit pöytään
  • Tarjoile Wok vihannekset ja patonki
    Tarjoile Wok vihannekset ja patonki
  • tarjoile broilerinuudelit
    tarjoile broilerinuudelit
  • Sol olut ja lime palanen pulloon, nam!
    Sol olut ja lime palanen pulloon, nam!

Huom! Tulee jättiannos, jota voi jatkaa seuraavana päivänä. Tämä oli Lauantaina: 

- 5 annosta nuudeleita

- vettä, suolaa

- 500g kanasuikaleita

- 4 sipulia renkaina

- 1 paprika suikaleina

- oliiveja

- suolapähkinöitä

- herkkusieniä (säilöttyjä viipaleita)

- thai-chilikastiketta

- soijaa

- yrttipatonkeja (pakaste)

- oliviöljyä

 

keitä nuudeleita suolavedessä. Valuta neste pois ja laita lämpimään kasariin. Ruskistele kanasuikaleet ja nosta nuudeleiden joukkoon lämpimään. Kuullota vihannekset ja lopuksi vielä suolapähkinät. Lisää nuudelit ja kanasuikaleet ja kuullota hiukan lisää. Lisää soijaa ja thai-chilikastiketta, anna hieman aikaa maustua ja kypsyä. 

Paistele patongit samaan aikaan uunissa 200C n. 10 min. siirrä kananuudeli seos isoon kasariin lämpimään ja kypsennä wok vihannesseos. 

Tarjoile valmiiksi annosteltuna patonkien ja lime oluen kanssa. itse en vielä pidä kovin tulisista ruoista, mutta koko ajan olen huomannut halujen kasvavan, joten jos ruokailijoissa on jo näitä tulisuita, niin mausteita pöytään ja  thai-chilikastike ehdottomasti. Tabasco, soija, sekä jauhettu chili kuuluvat maustekoriin ehdottomasti.

Tämä oli eka kerta, kun kokeilin tehdä itämaista ja tästä tulikin melko reilu annos, joten seuraavaksi päiväksikin tuosta riittää. Siitä kannattaa kuitenkin tehdä sitten sellainen itämainen keitto, jolloin saadaan hieman vaihtelua ja kohtapuoliin kerronkin ohjeen tuon keiton valmistamiseen.  

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän HannesV kuva
Hannu Valjakka

Seppo,

Kun tällainen emeritus,eli täysin palvellut keittiömestari,noita kuviasi katsoo,niin ei ihan heti uskoisi,että olet ekaa kertaa asialla tuollaisen ruuan suhteen.Hyvän ja herkullisen eli syötävän näköistä kuvissakin.Osaat näemmä myös kuvata.Itse pidän monen muun ohella itämaisista ruuista,niin
thaista,kuin kiinalaisestakin.Näin eläkkeellä,kun ei hirveesti intohimoa
ruoanlaittoon enää ole lähtökohta on se,että laittamisen tulee olla helppoa ja nopeeta,koska minä sen safkan meillä,kuitenkin laitan,siippa
hoitaa leipomispuolen,kun tykkää ja on siinä minua parempi.Näissä itämaisissa on se hyvä puoli,että parhaimillaan ja yksinkertaisimmillankin
se on nopeeta ja maistuu hyvältä.Esillepanoonkin sulla näyttää silmää olevan...veli kuut,veli kuut...sanois siiamilainen.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Juu, tosiaan eka kerta, mut pöperöitä paljon vääntäneenä uskaltaa kokeilla ihan extempore. Ei nää sopat ihan nopeesti syntynyt, kun piti vakoilla netistä mitä itämaisissa ruoissa yleensäkkin käytetään. Sitten piti tietysti käydä kaupassa raaka-aineiden vuoksi, mutta eihän edes tuollaista thaimaalaista kalakastiketta löydi pikkukylien kaupoista eli eikun tekemään ite.
se hyvä puoli siitä kuitenkin on, että ensi kerralla ei tartte etsiä ohjeita.

Tuosta esillepanosta sanoisin sen vanhan fraasin, että "silmänruoka on puolet lopputuloksesta." Lopputulos oli kuitenkin "veli kuut!"

Käyttäjän HannesV kuva
Hannu Valjakka

Joo se uskallus kokeiluun pitää olla,muuten voi menettää monta hyvää ja maukasta juttua.Kyllähän sitä aikaa kuluu,etenkin kun harjottelee.Mutta
kun se kokemus kasvaa ,niin noputuuhan se sitte.Sekin on tietysti totta,ettei jokaisessa kyläkaupassa kaikkea löydy.Sitten kun jossain muualla käy,niin kannattaa ostaa juttuja pakastimeen ja kuivakaappiin on mistä ottaa,kun mieli rupee tekemään.Pistänpä tohon yhden pika sellaisen...

Broileri tai possusuikaletta
purjoa
ananaspaloja
itämaisia wokkivihanneksia
valkosipulia (jos sielu sietää )
jauhettua inkivääriä
ja vähän jotain pippuri sekoitusta.
suolaa
Nuudeleita
Uncle Bens Sweet & Sour soosia

Lihat,mausteet ja purjo pannuun +
ananakset,wokkivihannekset ja lopuksi
soosi ja nuudelit tai nuudelit erikseen
lautaselle ja mössö päälle.
Tavallisessa paistin pannussa vähän öljyä tietysti.
possua jos käyttää niin se kestää vähän pitempään
muuten ei mene hirveitä aikoja ensinkään.

Ostan muuten usein grillatun broilerin perkaan luut pois.
Liha ei vaadi enä kypsennystä ja on jo valmiiksi maukkaampaakin.
Paitsi saako kyläkaupasta grillattua broiskua.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen Vastaus kommenttiin #9

Grillibroileria saa ja se onkin oikeen hyvää, mutta kallista. Monesti on pitäny ostaa maustamattomia koipia ja perata niistä lihat käyttöön, kun on ainakin 3 kertaa halvempi kilohinta.

Pakasteessa on lähinnä metsän antimia, mutta kuivahyllyssä vaikka sun mitä kertyneenä aikojen saatossa. Maustepurkit on nuita 380g-500g jättipurkkeja suurimmaksi osaksi. kalliit mausteet on hilattu ulkomaan reissuilta kotiintuomisina.

Käyttäjän HannesV kuva
Hannu Valjakka Vastaus kommenttiin #10

Broilerin hinta on muuten noussu ihan helvetisi.No niihän se on kaikki muukin ruoka.Koipipalojen lihahan on maukkaampaa,kuten muissakin lihoissa.
Niinsanottujen halvempien ruhonosien liha on maukkaampaa,kuin kalliit fileet tai paistit.Kyllä sitä vaan pakko on hintoja yleensäkin katella,pieneläkeläisen ainaskin.Ei niin,etteikö kaiken sen ois saannu mitä on halunnukkin,mutta jos hyvään viskipulloon ois pari kertaa vuodessa varaa,niin haittaisko tuokaan.

Käyttäjän HannesV kuva
Hannu Valjakka

Mä oon Taisto ylpee susta,nyt osasit pyytää anteeks jo ihan kehottamatta.
Mä luulen,että kyllä me susta saadaan ihan hyvä immeinen vielä...paitsi,että...vasitenhan tuli mieleen,että jossain päin maailmaahan emäntä tai isäntä loukkaantuu,jos jättää röyhtäsemättä syönnin jälkeen...ettei peräti just jossain tuolla idässä. =))
Eli nythän taitaakin olla niin,että sä olet niin herkkä henkilö,että röyhtäilet jo pelkästään nähdessäsi hyviä kuvia hyvästä ruoasta....täähän ei oo sulle häpeeks ensinkään.=))) ...

P.S. Kunnioituksella

Hanski

Taisto Merilä

Totta, pitää ottaa kulttuuriasiat huomioon tässäkin. Toisaalta en haluaisi pakottaakaan ketään röyhtäilemään.

Käyttäjän HannesV kuva
Hannu Valjakka Vastaus kommenttiin #8

Satutkos muuten Taisto muistamaan...meidäthän on kaikki pakotettu...yleensä se oli äiskä? Ensteks syötettii luomua tai pullosta ja sitte otettii sylkköön ja hakattii selkään,niin,että silmätki meinas tippuu päästä ja ennen se ei loppunnu,enneku röyhtäys tuli...just,siinäkö se mun lapsuuteni trauma olikii...sinun ansioksesi taas on luettava se,ettet halua jatkaa pakottamisen perinnettä ko asiassa eteenpäin. =))

Käyttäjän HannesV kuva
Hannu Valjakka

Tosta tulisuudesta vielä,

Se tarjottava perusannoshan pitää olla sellaista,että jokainen syöjä pystyy sitä sellaisenaan syömään.Eihä siinä järkeä ole,jos on käytetty
vaikka kymmentä raaka-ainetta,joista yksi on niin tujua,että vain se
siinä ruuassa maistuu.Myrkyt tosiaan koriin pöytään ja lisätköön jokainen
niin halutessaan happonsa lautaselleen....mikä tosin on sekin hieman
epäkohteliasta valmistajaa kohtaan,joka on pistänny sielunsa ja taitonsa
täysillä peliin.Voimakkaissa mausteissa pitää muistaa se,että kuumetessaan
niitten voimakkuus saattaa kasvaa moninkertaiseksi.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Ari Alsio sanoikin jossain aikaisemmassa kirjoituksessa, että "nalkä on paras mauste"! Helevetin hyvin sanottu!

Käyttäjän HannesV kuva
Hannu Valjakka

Arikin on fiksu kaveri ja näissä kaikenlaisissa sananlaskuissa piilee aina melko paljon totuuttakin yleisemminkin.

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa