selavii

Mamut saunaan!

 • Ei väliä värillä
  Ei väliä värillä
 • Saunassa naurattaa
  Saunassa naurattaa
 • Kaikki mahtuu
  Kaikki mahtuu
 • Latosauna
  Latosauna
 • Tietysti jossain on kotouttamisessakin raja, mut virheistä oppii
  Tietysti jossain on kotouttamisessakin raja, mut virheistä oppii

Se on tuo suomalainen sauna sellainen paikka, että siellä jos missä asiat selkenevät hetkessä. Saunassa jos missä jutut kerrotaan avoimesti ja aiheetkin ovat laidasta laitaan. Saunassa tuttavuus syntyy kuin itsestään.

Ahtisaari kehoitti kutsumaan maahanmuttajia kaffelle, mut minä ehdottaisin, että mamut kutsuttaisiinkin saunomaan yleisiin saunoihin tai jos jollain kantti kestää niin vaikkapa kotiin. Mikäpä olisi oivempi tapa tutustua suomalaiseen kulttuuriin, kuin +90C löylyt. Löylyissä olisi ikään kuin helppoa opettaa, ellei suorastaan pakottaa oppimaan suomalaista kulttuuria. Pari ylimääräistä kauhallista ja uskoisin, että ihan perus asiat kulttuurista uppoisivat alitajuntaan.

Mitä muuta saunomisen yhteydessä voisi tuoda esille suomalaisesta kulttuurista? Oisko grillimakkarat,...?  

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Tulin juuri saunasta ja mamu oli siellä sitä ennen.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Itekkin tulin just saunasta ja arvaappa mikä sieltä tuli vastaan, kun oven aukaisin? Jos arvaat oikein, niin se on kaljat!

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen Vastaus kommenttiin #5
Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #6

JO vain sekin kävi mielessä, mutta syksyllä hiiretkin ahtautuvat sisätiloihin. Minä näin tänään puutarhassa pari myyrää syömässä linnuille heitettyjä pähkinöitä.

Teppo Nygren Vastaus kommenttiin #8

Metsähiiri voi etsiskellä talvehtimispaikka vaikka keittiöstä. Yöllä käy sitten leivänmurusia syömässä ja kesyyntyäkkin metsähiiri voi. On kokemusta keittiössä patakintaan sisään majoittautuneesta metsähiirestä, jolle on tullut leivänmurujakin syötettyä. Myös saunan seinän sisällä eristeiden seassa on parina talvena metsähiiri talvehtinut.

Käyttäjän Farzad kuva
Farzad Moghaddam pour

Seppo,

Tekee mieli sanoa; no perk....kutsu minut saunaasi, niin katsotaan pärjäätkö mulle? ;)
Veikkaan, ettet kahta löylyäkään kestä heti kun avaan suutani.
Odotan kutsuasi innolla...!

Käyttäjän jormah56 kuva
Jorma Härkönen

Muutama vuosi sitten Helsingin Kirjamessuilla Wilson Kirwa kertoi hauskasti, miten häntä hetikohta Suomeen päästyään/jouduttuaan oltiin työntämässä saunaan. "Tulehan Vilsoni löylyyn, siun täytyy oppia saunomaan".

No, Wilson meni ja ihastui oitis ja nyttemmin juoksijauransa jälkeen hänestä on tullut kaikkia suomalaislapsia riemastuttava satusetä. Hän yhdistää lastenkirjoissaan hienosti afrikkalaista kertomaperinnettä suomalaiseen sadun maailmaan. Kiertää ahkerasti kouluja ja kirjastoja ja lapset pitävät kovasti.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Hienoa! Sauna siis toimii erinomaisesti.

Matti Jalagin

Saako kohteliaimmin kysyä, missä saunassa sait ikuistettua tuon E-R:n tuommoiseen kuvaan?

Vai näenkö kateudesta vihreänä väärin?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio
Johan Lom

Muuan brittiläisen suuryhtiön pääjohtaja tuli aikoinaan Suomeen ensivierailulle neuvottelemaan bisneksistä ja veimme hänet edustuskartanolle, jossa oli alakerrassa sähkösauna uima-altaineen. Hän suhtautui hiukan hilpeästi tilanteeseen, jossa kaikki kylvimme ilkosillamme samassa tilassa, oli ensi kertaa elämässsään saunassa.

Mutta sitten sanoimme, että täällä on lämmitettynä sadan metrin päässä myös toinen sauna, sellainen perinteinen savusauna, jossa ei ole savupiippua ollenkaan. Ja sitten lähdimme taivaltamaan sinne keikkuen nakusillamme keväthangella. Kuulin kuinka tuo ikääntyntyt lontoolainen aristokraatti kuiskasi adjutantilleen matkalla savusaunaan: "I wonder what all I do for my company".

Teppo Nygren

Jouduin joskus vuosia sitten kestitsemään parin viikon ajan yhtä espanjalaista kilpa-ajajaa ja tottakai vietiin se kaverin kanssa myös saunaan.
Jätkä ei ollut eläessään käynyt suomalaisessa saunassa. Kehui kyllä käyneensä joskus jossakin höyrysaunassa.

Kun sitten heitettiin ensimmäiset löylyt, niin johan jätkä meni hiljaiseksi. Sanottiin että menee alemmalle lauteelle, jos ei kestä, sillä lapsetkin tekevät suomessa niin. Kova jätkä se espanjalainen. Niin se vaan jäi istumaan ylälauteille.

Heitettiinkin sitten vähän enemmän löylyä ja jo rupesi tulemaan juttua sairauksista, lääkärien kielloista ja löylyn vaaroista.
Sanottiin edelleen että menee alemmille lauteille jos ei kestä löylyjä, mutta ylpeys ei jätkällä antanut vaan periksi.

Muistin vanhan vitsin kylmästä ja lämpimästä löylyvedestä ja hain puoli ämpärillistä kylmää vettä lauteille ja sanoin että jos käy sauna liian kuumaksi, niin jäähdyttää kiukaan kylmällä vedellä.
kun sitten heitettiin seuraavat löylyt, niin sehän otti sen ämpärin ja heitti kaikki kiukaalle ja hetken päästä ryntäsi saunasta ulos kuin raketti.

Naurettiin, ja saunan oven sulkeuduttua heitettiin lisää löylyä.
Jonkin ajan kuluttua saunan ovi aukesi hitaasti ja esiin pistivät pirulliset kasvot. Jätkä otti selkänsä takaa vesiämpärin ja tyhjensi sen kiukaalle. Ryntäsi ulos, pamautti saunan oven perässään kiinni ja jäi pitelemään toiselta puolelta ovea, ettemme saisi sitä auki.
Että sellainen saunamuisto:D

Teppo Nygren

Tuli sellainen ajatus mieleeni, että jos ei kestä omia heittämiään löylyjä, niin mitä siitä mahtoi seurata, tai mitä siitä kuuluu seurata? Aina sanotaan että omat löylyt pitää kestää ja niin on tullut myös kestettyä, mutta jotainhan siitä pitää seurata jos heittää liian kovat löylyt ja häipyy kesken löylyjen, koska aina sanotaan ettei niin sovi tehdä?

Johan Lom

70-luvulla Wärtsilän telakka oli luovuttamassa jäänsärkijää neuvostoliittolaiselle tilaajalle. Neuvostoliittolainen tarkastuskomissio oli tullut tekemään laatutarkastusta ja he huomauttivat, että päällystöä varten rakennetussa saunassa olevat puuistuimet pitää päällystää kuparilevyllä.

Wärtsilä teki työtä käskettyä ...

Teppo Nygren

Joihinkin sotakorvauslaivoihin jouduttiin myös laittamaan kuparilauteita kuulemani mukaan, sekä miehistötiloissa oleviin rannekelloille tarkoitettuihin koukkuihin rannekellot.
En tiedä sitten onko kyseessä myytti, joka on muuttunut todeksi, vai ihan tosi. Jonkun kertoman mukaan kuparilauteet olisi poistettu Neuvostoliitossa ja tilalle laitettu puiset lauteet. Who knows?

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Lapsuusmuistoja. Mummulassa oli pihan perällä pikkuinen puusauna. Sinne mentiin kesät talvet. Kesällä pappa teki minulle aina oman pikkuvihdan, talvella taas pappa nosti kylpytakkini saunahuoneen seinälle lämpiämään. Pakkasella oli ihanaa kipittää hangen poikki sisälle, kun niskassa oli lämmitetty kylpytakki. Me kylvimme koko suku samalla kertaa. Pappa pesi minut, kuten oli pessyt kaikki omatkin lapsensa. Minä itkin ja huusin aina, kun tukkaa pestiin. Sit joku mainostaja ymmärsi mainostaa kyyneleetöntä shampoota, ja minä pienenä ja viattomana uskoin. Siihen loppui saunassa parkuminen.

Saunan jälkeen syötiin hyvin. Pöydässä oli aina mummun leipomia sämpylöitä, makkaraa ja mummun pullaa. Lisäksi me lapset saimme hyvää kotimehua. Ihan mummulan pihasta poimituista marjoista:)

Jossakin välissä meillekin sitten rakennettiin se elintasosiipi ja siihen sauna. Aloimme kylpeä eri aikoihin. Mummu toki laittoi vielä hyvää ruokaa, mutta jotakin siitä vanhasta sauna-kulttuurista katosi.

Teppo Nygren

"Hellä mietonen pesee ilman kyyneleitä" Oli ihan tosi, ettei se shampoo kirvellyt silmiä samallatavoin kuin muut sampoot.

Piku Koo

Lavikainen, keksit hyvän shown, "Lavikaisen lauteilla" !
Kyllä joku teistä persuista voisi oikein kunnolla saunottaa yhden tai pari mamua viikossa. Tätähän pitää heti ehdottaa YLElle tai -rkleen mtv:lle ! Alan heti tuottajaksi.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Saat idean ihan vapaasti, mut nimeks kävis myös "Pirjettan kattilassa". (Kessel=kattila).

Käyttäjän mijaakko kuva
mikael jaakkola

Töissä kerran kuntosalin päälle todistin parin mamun saunaan menoa. Saman todisti eräs ilmeinen rasisti, joka alkoi närkästyneenä melskata mamulle, että "sinne jumalauta alushousut jalassa mennä stna!" Mamut oli jo niin saunassa että jäivät sinne häntä koipien välissä istumaan, samalla kun rasisti jupisi kollegoilleen tavoista ja siitä, kuinka törkeää käytöstä mokoma on.

Sillä niinhän uimahalleissa opetetaan: EI UIKKAREILLA SAUNAAN. Miksi niin sanotaan onkin toinen juttu: siksi, että uima-altaan kloori on saunakuumassa höyrystyessään terveydelle haitallista. Kuuluvatko alushousujen mahdolliset jarrujäljet samaan kategoriaan, vai voisimmeko ymmärtää asian saattavan olla arkaluontoinen vieraasta kulttuurista tänne pärähtävälle? Ja jos tavoille halutaan opettaa, niin voisihan sen ystävällisempäänkin sävyyn tehdä, eiks.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Turvapaikanhakijat Nauvossa avannossa:

http://grohn.puheenvuoro.uusisuomi.fi/212651-turva...

Kuulema tykkäävät myös saunasta ...

Tämän blogin suosituimmat